Jatkuvat överit, on vaan överit…
Aterioiden sisältämät suuret energiamäärät, yhdistettynä vähäiseen energiankulutukseen ovat pitkällä aikavälillä huono yhdistelmä. Energiansaannin ylittäessä jatkuvasti kulutuksen ja lihasten vähitellen kadotessa luiden ympäriltä, ei usein otsikoihin nousevalla hiilihydraatillakaan ole oikein muuta paikkaa kuin päätyä suoraan vatsamakkaroihin. Tästä voi olla seurauksena aluksi insuliiniresistenssi, jolloin keho alkaa hylkimään insuliinia ja lihasten omien hiilihydraattivarastojen täydentäminen muodostuu ongelmalliseksi. Myöhemmin, energiansaannin säilyessä korkeana suhteessa kulutukseen, voi insuliiniresistenssin mukana rasvoittua myös sydän ja maksa. Vähitellen seurauksena saatta olla mm. 2. tyypin diabetes, sekä kohonnut sydän- ja verisuonitaudin riski.
Pienillä askelilla suuret vaikutukset
Terveyden ympärille kasautuvien riskien johdosta, saattaa mielessä alkaa pyöriä elämäntaparempan mahdollisuus. Orastavan elämäntapamuutoksen yhteydessä on kuitenkin hyvä miettiä, millaisilla eväillä olisi hyvä varustautua matkaan kohti mahdollista uutta minää ja uusia haasteita. Ennen suuria muutoksia on hyvä myös hetkeksi pysähtyä pohtimaan, mitä eroa mahtaa olla esimerkiksi laihduttamisella, sekä kehonkoostumuksen muokkauksella. Tai painon pudottamisella ja painon hallinnalla. Ennen kaikkea oman jaksamisen rajat kannattaa alussa punnita tarkkaan, ennen kuin asettaa itselleen liian työläitä tavoitteita. Jos on elänyt viimeisen kymmenen vuotta kuin pellossa, ehkäpä elämäntaparemppa kannattaa aloittaa etanan vauhtia.
Muutakin kuin keppiä ja porkkanaa
Ankaran laihduttamisen yhteydessä saatetaan usein ottaa turhankin kovat keinot käyttöön. Tällöin saatta kehosta kadota muutakin kuin vain rasvakudos. Myös elämän muilla osa-alueilla tapahtuvia muutoksia on hyvä tarkkailla. Turhan rankkojen keinojen seurauksena saattaa elämäntapamuutoksen alku ja loppu seurata toisiaan nopeasti, kun ensin hajoaa kroppa ja sitten pää. Monesti voi olla tarkoituksenmukaisempaa seurata ennemminkin keskivartalossa tapahtuvia muutoksia, kuin pelkkiä laskennallisia painokiloja. Myös värin palaaminen poskille, virkeämmät aamut ja parantunut ryhti ovat myös hyviä merkkejä positiivisista muutoksista.
Erityisesti kehonkoostumusta muokattaessa, voi kehon rasvakudosta madaltavaan, erittäin radikaaliin energiavajeeseen pyrkiminen olla haastavaa. Tämä tuo haasteita erityisesti kehon rasvatonta kudosta ylläpitävän harjoitteluintensiteetin luomiseen, sekä siitä palautumiseen. Energiaa pitäisi olla siis riittävästi ei vain harjoittelun aikana, vaan myös sen jälkeen. Tästä syystä energiavajetta ei kannata hakea pelkkien kalorien äärimmäisen rajoittamisen avulla. Muuten lopputuloksena peiliin ilmestyvä vartalo saattaa muistuttaa enemmänkin laihan ja lihavan risteytystä, eikä tavoittena ollutta timmiä tiimalasivartaloa. Onkin hyvä että eväspussissa olisi treeniä ja arkea ajatellen mahdollisimman laadukkaat ja monipuoliset eväät. Käytännössä eväspussissa ei siis voi olla pelkkää porkkanaa tai ei mitään.
Muista myös joustaa
Ei vain nivelten liikemallien monipuolisuus, vaan myös mielen joustavuus, tuo treeniin usein kaivattua ärsykkeenvaihtelua. Kehon ja mielen esteettömyys luovat paremmat edellytykset ylläpitää ennenkaikkea omaa motivaatiota liikettä ja liikunnallisia elämäntapoja kohtaan. Huomiomme kiinnittyy monesti kuitenkin haasteisiin, jotka ovat omien valintojemme ja päätäntävaltamme ulottumattomissa. Tällöin saatamme usein käyttää kohtuuttoman paljon aikaa asioihin jotka eivät edistä omaa hyvinvointiamme millään tavalla. Tällöin on hyvä opetella tunnistamaan haasteet joihin voimme vaikuttaa, ja ne jotka ovat eivät ole meidän ratkaistavissa. Esimerkiksi matkalla kohti parempaa yleiskuntoa, olisikin hyvä kyetä keskittymään oleelliseen. Epäilyksiä ja repsahduksia tulee kumminkin varmasti vastaan. Tämän johdosta olisikin hyvä, että myös kynnyksemme liikunnallisia interventioita ja muita terveyttä edistäviä vaihtoehtoja kohtaan olisi mahdollisimman matala.
Koskaan ei ole liian myöhäistä
Elämänmuutosta ei ole kuitenkaan koskaan myöhäistä tehdä ja mm. voimaharjoittelun ja kehonkoostumuksen muokkauksen voi aloittaa jopa 80 vuoden iässä. Jopa tässä iässä lihasvoima ja muut terveyttä ylläpitävät tekijät paranevat säännöllisen harjoittelun ja laadukkaan ruokavalion myötä. Ja jos voima- , tai kestävyysharjoittelu salilla ei kiinnosta, ainahan voi vaikka kerätä marjoja tai kiipeillä puissa. Tärkeintä on kuitenkin pienet päivittäinen pumppi ja joustava mieli.
Lisää huoltoa ja neuvoja Helsingin Suvilahdessa:
https://varaa.timma.fi/hieromo