Mitkä ihmeen voimaportaat?

Kun tavoitteesi arjessa on työtehon ehdoton maksimointi ja tämän piiputtelun lisäksi painelet vielä salille, missä sinua houkuttelee ei vain pelkkä peruspumppailu vaan myös intensiteetin ja volyymin lisäys, saattaa ravitsemuksellisten tottumusten jonkinasteinen tuunaus olla hyvä ajatus. Tällöin voi ns. ravitsemuksellisten voimaportaiden asteittainen asennus kuluneiden mielipiteiden, tai muuten vain väljähtäneiden ajatusten ja elämäntapojen tilalle olla parempi vaihtoehto kuin pelkät perinteet ja kulahtaneet kalsarit. Kilometrien alkaessa rasittaa niveliä entistä enemmän, saattaa olla hyvä hetki vaihtaa jalkaan uudet tennarit ja niiden mukana poistaa myös pakastimen ikijäähän jäykistyneet einekset, mummon muusit ja keittiön kaapissa lymyävät kalanmaksaöljy purnukat.

Säännöllisyyden periaate

Liikuntaravitsemuksen yhteydessä puhutaan usein voimaportaista, joiden ensimmäinen taso ja ylivoimaisesti tärkein yksittäinen muuttuja on säännöllisyys. Säännöllisyyden periaate korjaa mennessään monta muutakin ravitsemuksellista ongelmaa, jotka tulevat eteen voimaportaiden muilla tasoilla. Ilman säännöllistä harjoittelua, sekä sitä vastaavaa ja oikein ajoitettua energian ja ravintoaineiden saantia, voi harjoittelun nousujohteisuus ja jopa aivojen innovatiivisuus polkea paikallaan pitkiäkin aikoja.

Monipuolisuus

Seuraava askel voimaportaissa on ravinnon monipuolisuus. Ilman liikuntaa ja arkea tukevaa monipuolista ravintoaineiden saantia (eikä vain pelkät makrot vaan myös mikrot), voivat harjoittelusta saatavien terveysvaikutusten pitkän aikavälin hyödyt ja tavoitteet jäädä saavuttamatta. Samalla saattavat kadota myös työtehot ja muu arkinen jaksaminen.

Ravinnon laatu ja määrä

Jos ravinnon ja energian saanti on riittävän säännöllistä ja monipuolista, niin voimaportaissa seuraavat kaksi askelta, eli ravinnon laatu ja määrä saattavat parhaassa tapauksessa korjaantua kuin itsestään. Tämä on hyvä tiedostaa, sillä esimerkiksi painonsa kanssa kamppailevilla ihmisillä energinsaanti painottuu ennenkaikkea iltaan ja jos silloin ollaan jo hurjassa energiavajeessa, hyvien päätösten tekeminen saattaa muodostua ylivoimaiseksi. Tällöin koko päivän ja mahdollisesti jopa koko viikon energiabudjetti saattaa romuttua hetkessä ja tuloksena vain mässäilystä aiheutunut överienergian varastointi, ummetus ja morkkis. Lisäksi iltamässäily nostaa esim. insuliinitasoja korkeammalle, kuin ne nousisivat vastaavalla energiamäärällä aamuaterian yhteydessä.

Suorituskyvyn ylläpitäminen ravitsemuksellisin toimenpitein

Riittävä energiansaanti luo kehittävän treenin edellytykset esim. kestävyysharjoitteluun ja verenkiertoelimistön kuormittamiseen, energiatasojen säilyessä hyvinä läpi päivän. Ravitsemukselliset toimenpiteet mahdollistavat näin kestävyysharjoittelun korkeammilla suoritustehoilla ja matalammalla intensiteetillä, jopa tiukan työpalaverirutistelun jälkeen.  

Mihin suuhun katoava ruoka ja sen sisältämä energia kuluu


Riittävä energiansaanti liittyy muuhunkin kuin vain harjoitteluun. Pelkkä perusaineenvaihdunta ja sen ylläpitäminen voi myös lepopäivän (kehittymispäivän) aikana viedä jopa 80% koko päivän aikana suuhun katoavasta ravinnon sisältämästä energiasta. Loput energiasta kuluu ruuan ja ravintoaineiden pilkkomisesen aiheuttamasta lämpövaikutuksesta, joka on noin kymmenen prosenttia. Viimeinen kymmenen prosenttia kuluukin sitten vessan, sohvan ja jääkaapin välillä laahustamiseen.

Jos proteiinisynteesiä haluaa pitää käynnissä myös kehittymispäivinä, tulisi tasainen ateriarytmi säilyttää myös tällöin. Muuten ei kehittymiselle ole optimaaliset edellytykset ja suuhun katoavat kalorit ilmestyvätkin vatsamakkaraan, eikä hauiksen ympärille.

 

Lisää ohjeita huoltoon ja muuhunkin saat vaikkapa varaamalla ajan hierontaan:

https://timma.fi/yritys/hieromo